A może tak Capri?

przez | 23 listopada, 2021

Zwiedzanie Capri to wspaniała sprawa, wyspa jest zielona, pachnąca, pełna atrakcji. Warto wybrać się na tę piękną wyspę i miło spędzić na niej czas. Wyspa leży w Zatoce Neapolitańskiej na Morzu Tyrreńskim. Jest niewielka, tworzą ją wapienne skały. Na wyspie są dwa ładne miasta – Capri oraz Anacapri. Turyści odwiedzają groty i przemieszczają się po nich łódkami oraz kajakami. Wyspę od Sorrento oddziela cieśnina o wdzięcznej nazwie Piccola, czyli mała. Na wyspie można odpocząć. Szczególnie Anacapri daje relaks – tam jest cisza i spokój, nie ma wielu turystów. W tej części Capri turyści znajdują dla siebie doskonałe chwile. Na Capri w starożytności mieszkali cesarze Oktawian August oraz Tyberiusz, który zlecił budowę aż dwunastu willi na wyspie. Podobno urządzał tam szalone orgie. Wyspa była w przeszłości własnością Greków, później weszła w skład Republiki Amalfi, a następnie stała się częścią Królestwa Włoch. Nadal należy do tego kraju. Plaża na Capri też jest, ale ma ona żwirowe podłoże co nie odpowiada każdemu. Niejedna osoba woli piaszczyste podłoże, a nie żwir, który kłuje i męczy stopy. O wiele lepiej jest nosić klapki, które ochronią nogi przed zranieniem. Dla każdego jest to najlepsze rozwiązanie. Na tej wyspie odpocząć można na wiele różnych sposobów – wędrując, opalając się, odpoczywając. Nie ma to jak wspaniałe Capri, pełne atrakcji oraz wyjątkowych miejsc.

Łodzią, promem lub statkiem

Na wyspę można dopłynąć statkiem lub promem. Wszystkie łodzie i statki przypływają do Marina Grande, czyli wielkiego i zatłoczonego portu. Wokół wyspy są groty. Najsłynniejsze to Grota Turkusowa oraz Grota Zielona. Przepiękna i klimatyczna jest Grota Koralowa. Lazurowa Grota jest często odwiedzana przez niejedną osobę. Na wyspie można wejść na górę Solaro, z której rozciąga się przepiękny widok. Dzisiaj Capri odwiedzają turyści z całego świata i chętnie podziwiają tę urokliwą wyspę. Historyczne i piękne miejsce to coś wspaniałego. Nie brakuje luksusowych restauracji, pełno jest wspaniałych hoteli oraz pensjonatów. Anacapri jest spokojne, ma klimat, Capri to miejsce do szalonego imprezowania. Na Capri warto spędzić chociaż jeden dzień, pełen emocji oraz wyjątkowych chwil. Polacy uwielbiają miło i spokojnie spędzać czas na Capri. Nie ma nic lepszego. Po odwiedzeniu Capri warto zwiedzić Neapol i odwiedzić wyjątkowe Pompeje. Nie ma to jak piękna, wyjątkowa wyspa, która podoba się każdej osobie. Polacy uwielbiają miło i spokojnie spędzać czas. Na Capri jest to gwarantowana sprawa. Polakom podoba się ta wyjątkowa wyspa, która prezentuje się pięknie i jest na pewno najlepsza dla każdego turysty.