Jak wybrać najlepszy materac dla jakości snu i budżetu?

przez | 18 października, 2021

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, szukając materaca, jest sprawdzenie jego konstrukcji. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość snu będzie komfort, dlatego należy go zbadać, zanim zaczniesz patrzeć na cokolwiek innego.

Po drugie zastanów się, ile pieniędzy chcesz wydać na nowe łóżko. Chociaż nie powinieneś iść na kompromis w kwestii tego, co najważniejsze, tylko dlatego, że coś wygląda na tanie, nie zawsze oznacza, że jest; istnieje wiele niedrogich materacy!

Kompleksowy przewodnik po zakupie nowego materaca

Zakup nowego materaca nie jest łatwym zadaniem. Należy wziąć pod uwagę wiele czynników, takich jak materiały, rozmiar i budżet. Ale skąd wiesz, czy ten nowy materac zapewni wsparcie i komfort, którego potrzebujesz?

Przygotowaliśmy obszerny poradnik, który pomoże Ci podjąć właściwą decyzję przy kolejnym zakupie materaca.

Znaczenie wygodnego spania i na co zwrócić uwagę w materacu

Znaczenie wygodnego materaca jest czymś, na co większość ludzi nie poświęca wystarczającej uwagi. Nie musi tak być, ponieważ istnieje wiele zmiennych, które mogą mieć ogromny wpływ na jakość snu i zdrowie.

Materac powinien być twardy i wygodny oraz powinien dopasowywać się do naturalnych krzywizn Twojego ciała. Powinien również zapewniać wymagane wsparcie dla pleców i kręgosłupa.

Istnieje wiele różnych rodzajów materacy, które oferują różne poziomy wsparcia i komfortu: lateksowe, pianki z pamięcią kształtu, hybrydowe, materace dmuchane itp.

-Materace powinny być twarde, ale wygodne

-Wiele dostępnych typów

Jak porównać ceny i zapłacić najmniej za wymarzone łóżko?

Ułatwiliśmy Ci porównywanie cen wszystkich typów na rynku.

Mamy dla Ciebie zagregowane ceny na rynku, abyś mógł zobaczyć, co jest dostępne i wybrać z szerszej gamy.

Podane przez nas ceny zawierają koszty dostawy i zapłacisz również cenę pokazaną w kasie.

Jak znaleźć najlepszy materac po przeczytaniu tego przewodnika?

Od Ciebie zależy, co chcesz mieć w swoim materacu. Możesz wybrać materac miękki, średniej twardości lub twardy.

1) Pierwszą rzeczą, którą powinieneś wziąć pod uwagę przy zakupie materaca, jest to, czy będzie on odpowiadał Twoim potrzebom, czy nie. Na przykład, jeśli mieszkasz w miejscu, w którym panują mroźne zimy, najlepiej kupić ciepły i puszysty materac, który zapewni Ci ciepło podczas mroźnych zimowych nocy. Z drugiej strony, jeśli mieszkasz w regionie o gorącym lecie, najlepszym wyborem dla Ciebie będzie zakup mocnego i chłodnego materaca, który zapewni Ci chłód w gorące letnie dni.

2) Następną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę przy zakupie nowego łóżka, będzie jego typ

Wybierając materac, zastanów się nad swoim stylem spania

Istnieją dwa rodzaje spania: z boku i z tyłu. Osoby śpiące na boku potrzebują twardszego materaca, podczas gdy osoby śpiące na plecach potrzebują bardziej miękkiego materaca.

Osoby śpiące na boku często uważają, że najlepszym sposobem na złagodzenie bólu ciała jest unikanie nacisku na biodra lub ramiona. Powinni wybrać twardy materac, który nie zagłębia się zbytnio w miejscu, w którym leżą. Osoby śpiące na plecach częściej mają problem z bólem w dolnej części pleców, dlatego powinny szukać miękkiego materaca z dużą ilością wyściółki, aby zapobiec tarciu pościeli o kręgosłup.