ZDROWY ZAWRÓT GŁOWY!

Kto potrafi najlepiej przekonać młodych ludzi o zagrożeniach kryjących się w nałogach? Oczywiście sama młodzież! Z tego założenia wyszliśmy w Fundacji podczas tworzenia projektu „Filmowe warsztaty profilaktyczne – Filmowy zawrót głowy!”. Dofinansowania projektu udzieliło nam Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej w Warszawie w ramach otwartego konkursu ofert Samorządu Województwa Mazowieckiego.

Przez wiele lat obserwacji problemów młodych ludzi z alkoholem, chcieliśmy zorganizować działania profilaktyczne na szeroką skalę, ale tak, żeby miały ciekawą i przystępną dla młodych formę. Zrezygnowaliśmy z mało atrakcyjnych teoretycznych wykładów na rzecz inicjatyw podejmowanych rzez samą młodzież. Stworzyliśmy więc autorski program warsztatów, które łączą edukację profilaktyczną z nagrywaniem i montażem filmów.

Warsztaty zorganizowaliśmy w dniach 20-24 sierpnia 2015r. dla 30 młodych osób w wieku 15-20 lat zamieszkujących obszary wiejskie woj. mazowieckiego. Zajęcia teoretyczne i praktyczne z profilaktyki prowadzone były przez psychologów z Centrum Psychologiczno-Pastoralnego w Płocku, zajęcia filmowe zaś przez profesjonalnego montażystę. Młodzi ludzie pogłębili swoją wiedzę o przyczynach i skutkach spożywania alkoholu, sposobach reagowania w sytuacjach kryzysowych, a także praktyczne umiejętności z zakresu dokumentacji filmowej, ujęć i montażu filmowego. Młodzież podzieliła się na grupy, z których każda nagrała własny film telefonem komórkowym. Wszystkie filmy podlegały ocenie Komisji konkursowej. Zwycięzcy otrzymali nagrody i wyróżnienia podczas oficjalnej gali zorganizowanej w MCEW Studnia.

Młodzież zaskoczyła nas kreatywnością, dojrzałym podejściem do tematu profilaktyki i szybkością przyswojenia trudnego materiału. Gratulujemy!

Dziękujemy raz jeszcze Centrum Psychologiczno-Pastoralnym za pomoc i wsparcie w realizacji projektu!