Synod Młodych

28-29 marca 2015r. odbył się Synod Młodych połączony z obchodami Niedzieli Palmowej. Na Orlen Arenie spotkali się przedstawiciele wszystkich parafii z naszej diecezji, z których większość stanowiły Parafialne Centra Światowych Dni Młodzieży. Młodzi pracowali w 10 grupach tematycznych dotyczących m.in. rodzin, parafii, nowej ewangelizacji, mediów, a następnie swoje przemyślenia przedstawili na ogólnym forum. Podsumowaniem ich pracy jest ich przesłanie, które zostało dołączone do dokumentów 43. Synodu Diecezji Płockiej odbywającego się pod hasłem „Gdzie jest Bóg, tam jest przyszłość”. Następnie efekty swojej dotychczasowej pracy na rzecz ŚDM przedstawiło Diecezjalne Biuro Światowych Dni Młodzieży oraz przedstawiciele Parafialnych Centrów Światowych Dni Młodzieży z Pułtuska, Makowa Mazowieckiego, Golubia- Dobrzynia oraz Baboszewa.

W Niedzielę Palmową Diecezjalne Biuro przekazało najważniejsze informacje na temat tego co już zostało zrobione, najbliższych planów pracy oraz tych zadań które stoją jeszcze przed nami. Zebrani mogli uzyskać garść informacji o przyjmowaniu pielgrzymów podczas Dni w Diecezjach, wolontariatu, „Biletu dla Brata”, sposobach promocji ŚDM w swoim najbliższym otoczeniu, zbliżającym się Festiwalu Młodych, peregrynacji symboli ŚDM oraz idei lidera przy dekanalnym duszpasterzu młodzieży. Po skończonej pracy wszyscy wzięli udział w uroczystej Mszy św. której przewodniczył bp Piotr Libera. Uwieńczeniem spotkania było rozstrzygnięcie konkursu na najładniejszą palmę wielkanocną oraz „Męka Pańska na gitarę, perkusję i piasek” w wykonaniu Piotra Kurstaka, Witka Wilka i Kasi Perkowskiej, która wprowadziła wszystkich w tajemnicę Wielkiego Tygodnia.