RZYMSKIE WAKACJE WOLONTARIUSZY

Godziny szkoleń z trenerami, pokonane kilometry, wysokie temperatury i równie gorąca atmosfera – tak w skrócie można opisać wyjazd formacyjno-szkoleniowy 160 Liderów Wolontariuszy Studni Jakubowej do Rzymu w dniach 20-28 lipca 2015 roku.

Zajęcia w Rzymie odbywały się w 6 grupach, nad którymi pieczę sprawowali opiekunowie wchodzący w skład Diecezjalnego Biura Światowych Dni Młodzieży. Każda z grup miała zajęcia z trenerem i psychologiem, podczas których ćwiczono kreatywność, komunikację i pracę w zespole. Nie zabrakło również wykładów z motywacji, czy ogólnych zagadnień związanych z wolontariatem i jego historią.

Już pierwszego dnia zajęć wszyscy uczestnicy wzięli udział w grze miejskiej. Podzieleni na grupy – wolontariuszy i pielgrzymów, ruszyli w najróżniejsze dzielnice Rzymu, by rozwiązywać niełatwe zresztą zadania. I tak „studniowe” koszulki można było tego dnia ujrzeć w Watykanie, Trastevere, Campo de Fiori, Colosseum, Piazza Navona, Forum Romanum, Termini, Fontanna di Trevi, na schodach hiszpańskich, czy na Lateranie. Gra odbywała się bez pomocy Internetu, czy przewodników, a wszelkie informacje uzyskiwane były od przechodniów, co pozwoliło przełamać bariery językowe, ale także zintegrowało grupę.

Każdego dnia wieczorem wszyscy Wolontariusze brali udział w Eucharystii, a w wolnym czasie zwiedzali Rzym. Materiały multimedialne zebrane podczas wspólnych wyjść, a także wyniki gry miejskiej, zaprezentowano podczas specjalnej gali finałowej, która odbyła się ostatniego dnia wyjazdu.

Szkolenia, a także zakwaterowanie uczestników, miały miejsce na terenie Papieskiego Uniwersytetu Salezjańskiego w Rzymie.