Psychoterapia – co to jest?

przez | Kwiecień 6, 2019

Czy kiedykolwiek miałeś poczucie przytłoczenia i myślałeś, że nie poradzisz sobie z problemami? Jeśli tak to nie jesteś sam. Według Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego nawet 8 milionów Polaków doświadcza depresji, lęków i innych zaburzeń psychicznych. Inni potrzebują pomocy, aby poradzić sobie z ciężką chorobą, zaburzeniami odżywiania albo rzuceniem nałogu. Są też osoby, które zmagają się z problemami w relacjach, zwolnieniem z pracy, śmiercią ukochanej osoby, stresem czy nadużywaniem alkoholu. Wszystkie te problemy są często destrukcyjne dla człowieka.

Czym jest psychoterapia?

Psycholog może wspomóc w rozprawieniu się z problemami. Z psychoterapii korzystają osoby z każdej kategorii wiekowej, aby żyć bardziej produktywnie, zdrowiej i w pełni satysfakcji. Podczas terapii psycholog używa naukowo certyfikowane procedury, by pomóc pacjentom rozwinąć w sobie dobre nawyki. Występuje wiele podejść do psychoterapii, włącznie z — poznawczo-behawioralną, interpersonalną i innymi — które pomogą każdemu z osobna skonkretyzować swoje problemy.  Proces ten oparty jest na kooperacji i rozmowie. Pacjent ma zapewnione środowisko wsparcia ze świadomością, że psychoterapeuta jest nastawiony neutralnie i nie będzie go w żaden sposób krytykował.

Wraz z psychologiem będziesz działać po to, żeby rozpoznać i zmienić wzory postaw, które nie pozwalają osiągnąć w pełni szczęścia. Psychoterapia i http://r5w.pl gabinet psychoterapii kielce nie tylko stara się rozwiązać dotychczasowe problemy, ale uposaża w nowe umiejętności, aby lepiej radzić sobie ze wszystkimi wyzwaniami w przyszłości.

Kiedy rozważyć pójście na psychoterapię?

Przez błędy pojęcia o tym czym jest psychoterapia, wiele osób się na nią nie decyduje. Nawet jeśli znają fakty i nie opierają się na mitach, to ludzie zazwyczaj czują się zdenerwowani przed podjęciem próby leczenia. Trzeba przezyciężyć lęk, ponieważ jeśli poziom funkcjonowania nie jest taki jaki byśmy pożądali — psychoterapia może być pomocna. Niektórzy ludzie korzystają z terapii u psychologa dlatego, że mają depresję, czują lęk lub złość przez długi czas. Inni także mogą odczuwać potrzebę pomocy w przewlekłej chorobie, która ma wpływ na układ emocjonalny i zdrowie psychiczne. Są też ludzie wymagający szybkiego rozpoznania swoich problemów na przykład, gdy muszą zmierzyć się z perspektywą rozpadu związku, syndromem pustego gniazda, zwolnieniem z pracy, wypaleniem zawodowym itd.